Zespół

Mateusz Mrzygłód

Jak kuchnia to tylko z pasją. Nasz Szef kuchni Mateusz Mrzygłód swoją pasję i zamiłowanie do gotowania odkrył już w wieku 8 lat u boku swojej mamy i tak rozpoczął przygodę z cukiernictwem, które do dziś uważa za swój konik. Obecnie jest kucharzem z 24-letnim doświadczeniem, z czego około 10 lat przepracował jako szef kuchni. Specjalizuje się w kuchni włoskiej oraz tradycyjnych daniach podawanych w trochę inny niż tradycyjny sposób. Uwielbia bawić się smakami. Jednak desery to coś przy czym mógłby spędzać czas całymi godzinami. Swoją wiedzę i umiejętności zdobywał głównie poza granicami naszego kraju. Pracował między innymi we Włoszech i Wielkiej Brytanii. Za swój największy sukces zawodowy uważa to, że mógł się uczyć od najlepszych. Pracował między innymi dla Michela Roux, posiadacza trzech gwiazdek w przewodniku Michelin. Do swojej pracy podchodzi z prawdziwą pasją i zaangażowaniem. Jest zwolennikiem otaczania się zgraną i lubiącą się ekipą. Co nie stoi na przeszkodzie drobnym psikusom, czego nigdy nie brakowało na jego kuchni. Wyznaje zasadę no waste, ponieważ uważa że prawdziwą sztuką jest wykorzystać dany składnik w stu procentach, a nie tylko jego poszczególne części. Z resztek warzyw i owoców tworzy przeróżne oliwy smakowe oraz żele, którymi dekoruje swoje dania. Nie idzie na skróty, wszystkie sosy oraz marynaty komponuje sam używając najlepszych składników od lokalnych dostawców. Jest zwolennikiem krótkiej karty dań zmieniającej się wedle pór roku bo wie że wtedy może podać swoim gościom produkt, który w danym okresie jest najlepszy w smaku. Prywatnie mąż i ojciec, zapalony wędkarz, uwielbia zbierać grzyby. Sam wytwarza dla siebie i rodziny różnego rodzaju wędliny i kiełbasy, które wędzi w tradycyjny sposób. Na swojej działce uprawia egzotyczne przyprawy i zioła typu imbir, kolendra czy trawa cytrynowa, które następnie wykorzystuje w swoich potrawach. W tym wszystkim nie spoczywa na laurach, cały czas szuka możliwości żeby można było się nauczyć czegoś nowego, bo jak mówi gastronomia to jedna wielka książka kucharska której nikt nigdy nie będzie w stanie zrozumieć tak do końca.

Kontakt

Restauracja na Starym Tartaku

ul. Słowackiego 4a Andrychów